Sønderjyllands Symfoniorkester var som sædvanlig først ude af landsdelsorkestrene med programmet for den kommende sæson. Det mest markante er, at der kommer ny chefdirigent, den østrigske Johannnes Wildner. Han er ikke helt ny, for den 63-årige dirigent har ofte gæstedirigeret orkestret i de seneste 30 år. Takket være et sponsorat fra det internationale instrumentfirma Larsen Strings, hvis ejer og førstemand er tidligere sønderlysk orkestermedlem, kan han nu engageres til 2022. Det er betydningsfuldt. Det er pragtfuldt. Johannes Wildner har en baggrund som violinist i Wiener Staatsoper og Wiener Philharmoniker. Den enestående wiener klangkultur skal også nok sætte sine spor i den stærke udvikling, som Sønderjyllands Symfoniorkester er inde i. Foruden Wien er Prag en del af Wildners dirigentfortid. Han har indspillet over 100 plader (cd’er er også plader), flest for Naxos, de første af dem allerede som wiener filharmoniker, og allerede da blev han en af mine favoritter på plade med sine musikalsk sprudlende og charmerende gengivelser af et bredt repertoire. 

Johannes Wildner dirigerer sæsonåbningskoncerten den 13. september i Alsion i Sønderborg. Man kan fornemme Prag med Dvoraks festlige ”Karneval”-ouverture, Fyn med Carl Nielsens fløjtekoncert naturligvis spillet af Thomas Jensen, Wien med Beethovens Leonore-ouverture 3 og Rusland med den prægtige ”Ildfuglen” af Stravinskij. I Alsion har orkestret hjemme, og her foregår en god del af koncerterne, men allerede 19. og 20. september gæstes Deutsches Haus i Flensborg og Harmonien i Haderslev af orkestret og den nye chef, da Jian Wang spiller Elgars cellokoncert, og også Sibelius´ anden symfoni kan høres. Chefdirigenten dirigerer igen 3. oktober med den svenske prisvinder sopran Cornelia Beskow i Wagners fem Wesendonck-sange. Der indledes med forspillet til ”Tristan og Isolde” og afsluttes med Beethovens tredie symfoni, ”Eroica”. Wildner kommer igen til januar med en celeber violinist som Isabelle van Keulen i Brahms violinkoncert og derpå til de traditionelle koncerter med landsdelens gymnasiekor i Sønderborg, Tønder og Flensborg med musik af Bo Holten og Carl Nielsens anden symfoni.  Endelig dirigerer Wildner sæsonafslutningen, Skt.Hans koncerten i Sønderborg 23. juni. Det bliver en fest med let og alligevel gedigen musik, som Johannes Wildner gør så godt Her bliver det med sopranen Carina Tybjerg Madsen.

Men der er sket meget andet forinden. Først Tinglev Forums sommerkoncert 11. 6. eftermiddag med en kvartet, som kan både synge og underholde: Stine Elbæk, Frederikke Kampmann, Anders Christensen og fra Wien Morten Frank Larsen. Så spiller orkestret til Den ny Operas komplette ”Ringen”, i år forspillet ”Rhinguldet. Lars Ole Mathisen dirigerer Wagner, Kasper Wilson sætter i scene 25, (eftermiddag) 28 (aften) og 31. august (eftermiddag) i Musikhuset Esbjerg. Orkestret giver også en koncert på Rued Langgaard-festivalen 6. 9. i Ribe Domkirke. Her spilles også musik af Grieg.    

En spændende og alsidig sæson

Hverdagen er spændende og alsidig. Sønderborg Musikforening, en af landets betydeligste, fejrer 100 års jubilæum med slotskoncerter på Gottorp og hjemme på Sønderborg slot lørdag den 28. 9. om eftermiddagen. Musikken er Carl Nielsens lille suite for strygere, Mozarts G-dur fløjtekoncert med orkestrets egen Jorunn Solløs og Haydns symfoni 101 kaldet ”Uret”. Musikforeningen arrangerede også orkesterkoncerter, inden symfoniorkestret opstod. Jeg nævnte ordet alsidig, det gælder således en ”Beatles tribute” i Tønder. Tyskeren Kolja Blacher dirigerer orkestret fra koncertmester-pladsen og er solist i Tjaikovskis violinkoncert i Haderslev og Sønderborg 7. og 8. 9. Det er en sæson med violinkoncerter: Soulez Larivière spiller Beethovens i Aabenraa den 14. oktober med Kees Bakels som dirigent. Samarbejdet med kor fra Flensborg og Hamburg  bliver med Verdis Requiem dirigeret af Mathias Janz bliver i november. Der er plads til en Gospelgalla, børnejulekoncerter og barokkens julekoncerter med Filharmonisk Kor inden nytårskoncerterne i år er med Ari Rasilainen som dirigent og sangsolisterne Gitta-Maria Sjöberg og Niels Jørgen Riis.

I det nye år bliver der Schubert, Mozart og Richard Strauss dirigeret af Darrell Ang og med to af orkestrets egne blæsere som solister, Nicolai Eghorst og Catarina Zeh og en slagtøjskoncert med Henrik Termansen dirigeret af Søren Kinch Hansen. Beethovens 250 år fejres i Aabenraa 20.2. med Henrik Schaefer som dirigent af den 5. symfoni og Eskær trioen som solister i den alt for sjældent hørte tripelkoncert for klaver, violin og cello. Der bliver samarbejdskoncerter med Esbjerg Ensemble, en uropførelse af Kim André Arnesen med Haderslev Domkirkes Pigekor og som påsketidens Bach ”Johannespassionen”.

Sigurd Barrett står for koncerter i anledning af 100-året for genforeningen både i Sønderborg og Flensborg. I samme ånd byder samarbejdskoncerterne med Schleswig-Holsteinisches Sinfonieorchester og dets nyligt tiltrådte chefdirigent Kimbo Ishil i Sønderborg og Flensborg 18. og 20. maj på Beethovens niende symfoni med korsatsen over Schilllers ”Freude, schöner Götterfunken”. Det er ikke slut med 250-årige Beethoven, for den 28. maj kommer Aarhus Symfoniorkesters tidligere chefdirigent Giancarlo Andretta op fra Italien for at dirigere den femte klaverkoncert, ”Kejserkoncerten” med orkestrets ven Michael Roll som solist foruden musik af Berlioz og Ravel.

I løbet af de næste dage følger programmerne for Aalborg og Aarhus symfoniorkestre og kammermusikfesterne på Hindsgavl og Langeland.

Foto: Den nye chefdirigent for Sønderjyllands Symfoniorkester Johannes Wildner.