Måske skulle man ikke tage det som en selvfølge, men huske at være taknemmelig for, at udviklingen har gjort det muligt at sidde hjemme nytåret over og på tv og nettet se og lytte til nytårskoncerterne ikke blot fra Wien. Den transmitteres af DR, dog først efter pausen. Men så har man tysk og svensk tv, som bringer hele koncerten.

I denne artikel skal desuden omtales også de såkaldte silvesterkoncerter nytårsaftens dag i Berlin og Dresden. Og med eventuelt henblik på næste år skal det nævnes, at nytårskoncerten i Wien også blev spillet den 30. om formiddagen og den 31.om aftenen. I Berlin er der tilsvarende tre opførelser og i Dresden to. Allerede her i januar og februar kan man på hjemmesiden for Wiener Philharmoniker blive skrevet op  til at deltage i lodtrækningen om at købe billetter. Rejsebureauet Mangaard-Travel i Aarhus har hvert år haft billetter og har i mange år arrangeret en rejse til koncerten,antagelig også til næste år.  

Vi begynder med denne ældste og mest populære nytårskoncert. Wiener Philharmoniker holdt den i år for 75. gang i Musikvereins gyldne sal, som er bygget af den danske arkitekt Theophilus von Hansen, døbt Theophil Hansen. Den blev transmitteret på tv til over 90 lande. Orkestret nyder økonomisk overmåde godt deraf. Det er selvstændigt og får (næsten) ingen offentlig støtte. Billetterne til den første koncert den 30. december formiddag koster fra 20 til 450 euro, nytårsaften fra 25 til 720 euro og endelig nytårsdag fra 35 til 1090 euro. Men jeg ved af mangeårig erfaring, at de tre koncerter musikalsk er lige gode. Jo, der er lidt færre blomster den 29. Til næste nytår dirigerer Gustavo Dudamel. Med sine da 35 år vil venezuelaren blive den yngste nytårskoncert-dirigent nogensinde.

En triumf for Mariss Jansons

Dette års nytårskoncert blev en af de allerbedste. Programmet, som orkestret selv er hovedansvarlig for, var spændende sammensat af rariteter og populære kendinge. Den lettiske dirigent Mariss Jansons havde dertil nogle ønsker som en UNO-marsch i anledning af 70 års fødselsdagen, og et festligt stykke fra dengang af Robert Stolz, komponist i wieneroperettens sølvalder, blev det første hørt af ham på nytårskoncerterne. Fra guldalderen fulgte så to gange Johann Strauss, først ”Schatz-Walzer” bygget over melodier fra ”Zugeunerbaronen”, og derpå for første gang ”Violetta”, en polka francaise bygget over melodier fra operetten ”Die lustige Krieg” om en uniformeret kvinde, som nedlagde fjenden på sin måde. Det var anderledes tider.

Så begyndte underholdningen Carl Michael Ziehrers ”Weaner Mad’ln ’i versionen for mandskor, som her dog ikke blev sunget, men ret imponerende blev fløjtet af de musikere, som ikke havde et instrument i munden. Første del sluttede med den yngste bror Eduards ”Mit Extrapost”, og her fik vi indtryk af Jansons lyst til at lege med. Han blæste på et posthorn, som han modtog af extra-postbuddet.

Da vidste man allerede, at det ville blive en af de store wienerkoncerter. Letheden og elegancen var vidunderlig.  Artikulationen var gnistrende skarp og tilmed morsom, hvor den skulle være det. Temponuancerne og ikke mindst den specielle wienske forskydning og liftet på to i takten af den tredelte vals gav en pragtfuld lethed. Helt vidunderlig blev den midterste broder Josefs ”Sphärenklänge”, hvor klangen virkelig svævede fri af alt, hvad der hedder metrum og taktstreger, og ud af denne sfære voksede det første valsetema. Jeg vil påstå, at man også kunne også ane Josef Strauss’ Wagner-begejstring. Uddrag af Wagners ”Tristan og Isolde” blev uropført af hamn på en kurkoncert.

Så var der den populære Kaiser-Walzer af storebror Johann. Kejseren var ikke Franz Joseph, men Wilhelm II, og valsen blev naturligvis uropført i Berlin. Her hørte man som aldrig før, hvor genialt Johann fik introduktionens march med en dejlig cellosolo til at glide nærmest magisk over i den tredelte vals, og sådan blev en preussisk march en elegant wienerdans. Et andet højdepunkt af en speciel karakter var en balscene af Josef Helmesberger. Han var en overgang koncertmester i det samme orkester, og han må i det høje – hvor ellers? – have nydt, hvordan hans efterfølgere i dag (koncertens anden koncertmester var en kvinde) styrede strygerkorpset i et vanvittigt og vanskeligt race, som blev gennemført utroligt præcist.

Musikere viger ikke tilbage for noget. I Johanns tidlige ”Seufzer-Galopp” sukkede de – og ikke mindst Jansons - med de herligste ansigtsudtryk, imens de spillede, Det var i år Wiener Sängerknabens tur til at være med i to numre, inden der blev lukket ned med de traditionelle ekstranumre, ”An der schönen, blauen Donau” og ”Radetzky-marchen”. I den sidste var publikums indsats som klappekor dog ikke den mest præcise, når den glade dirigent var på egen udflugt.

Da Riccardo Muti dirigerede nytårskoncerten i et internationalt kriseår, fik nytårsmusikken en alvorlig farve i hans tolkning. Efter et alvorligt år som 2015 kunne man nu opdage, at wienermusikken indeholder et ægte liv, der mindedes os om, at det ikke kan slås ud. Selskabet Sony udsender årets nytårskoncert på cd og dvd. 

Fransk alvor og munterhed i Berlin        

Fra familiens Strauss’ udfoldelse i Wien til Berliner Philharmoniker, på hvis nytårskoncerter man ikke efter 1985 har kunnet høre musik af Johann Strauss. Engang spillede Karajan og Abbado store enkeltværker til nytåret. Karajan dirigerede således to gange Richard Strauss’ ”Alpensinfonie”. Simon Rattle har holdt sig meget til fransk musik,  således også i år. Og det blev både festligt og alvorligt. Rattle sluttede for anden gang en nytårskoncert af med Ravels ”La valse”. Det er raffineret musik og kan på denne måde minde om de store wienervalse, men det er ikke livsglæden, men livets problematik, som lurer og langsomt folder sig ud. Den skildrer et Europa efter Første Verdenskrig, en verden af kaos og katastrofe – om end et elegant kaos. Men humøret blev rettet op med ekstranummeret Brahms' Ungarske dans nummer et. En ungarsk dans er blevet tradition som berlinernes afslutningsnummer, og sådan vandt livsglæden.

Rattle havde ellers fundet overraskende spændende musik frem, og med den gav han en af sine bedre nytårskoncerter. Fransk musik ligger for Rattle, elegancen, det spirituelle, de ironiske mellemtoner. Ouverturen til Emmanuel Chabriers komiske opera ”L’Étoile” var lidt af en stjerne-opdagelse som musikken åbner sig for forskellige stemninger. Den kunne minde om en forfinet Offenbach. Også Jules Massenets suite fra operaen ”Le Cid” og derpå Poulencs dansesuite ”Les Biches” var fyldt af liv. Den sidstnævnte førte os ind i den mondæne og muntre verden i Paris i 1920’erne. 

Solisten var Anne-Sophie Mutter, som lignede sig selv fra dengang hun trådte frem som vidunderviolinist under Herbert von Karajan. Hun er naturligvis mere moden og alsidig i dag. Men for nogle er hun ikke ”moderne”. For os andre er hun pragtfuld. Hun brilierede med Saint-Saens’ ret medrivende ”Introduktion og Rondo capriccioso” og derpå i Ravels ”Tzigane” med fuld udfoldelse i den såkaldte ”sigøjner-tonerække”. En god koncert på et tidspunkt, da mange var på vej til fest. .

Et mærkeligt par i Dresden

Silvesterkoncerten nytårsaftensdag er for Dresdens Staatskapelle og Semper-operaens musikchef Christian Thielemann lejligheden til at vise, at han kan dirigere helt anderledes musik end Wagner, Bruckner og anden tysk romantik. I år tog han godt fat i den rytmisk vitale amerikanske musik med Leonard Bernstein, Cole Porter, Herman Hupfeld og masser af Gershwin, også ret ukendt musik. Det fremragende orkester gik til den, og det blev en fornøjelse. Naturligvis kan Thielemann også dette.

Som ekstra trækplaster havde man indbudt Lang Lang til at spille Griegs klaverkoncert. Hvordan mon den indadvendte Thielemann havde det med den meget udadvendte Lang Langs meget kælne klaverspil. Det var ikke nordisk, hverken norsk eller dansk. Grieg skrev jo koncerten i smukke omgivelser på Sjælland. Det blev noget andet, da Lang Lang tydeligvis med voldsom fornøjelse slog sig løs i Gershwins ”Rhapsody in blue”. Den kunne han ikke ødelægge.

I øvrigt var det mærkeligt i en klassisk musikby som Dresden at høre det store bifald bryde ud og holde sig efter førstesatsen i Griegs klaverkoncert. Det var jo nok heller ikke det traditionelle musikpublikum, men honoratiores og de rige, som afviklede deres årlige besøg i den dejlige Semper-opera.

Netrebkos drømmebryllup i Wien

Jeg slutter et fjerde sted. Jeg ved, at nogle gerne vil forarges over, at den slags stof også kommer med på jcKlassisk, mens flere andre vil læse det med fryd. Men i virkeligheden er der vel ikke grund til at reagere så yderligtgående på nogen måde. Her er et kort sammendrag baseret på tre wieneraviser, ikke mindst på Der Kurier. Det er et østrigsk fænomen, en formiddagsavis med gossip, men også med meget kulturstof af den seriøse art, som danske chefredaktører er alt for forsigtige med at røre.   

Altså. Den russiske operastjerne Anna Netrebko blev den 29. december gift med den fem år yngre og fortrinlige tenorkollega, den aserbadjanske Yusif Eyvazov. Det blev et drømmebryllup i Wien Hun sagde ”Ja” på tysk, han ”Da” på russisk i Palais Coburg. Derpå fulgte de over 100 æresgæster den russiske skik at spise brød og salt. Uden for palæet søgte en menneskeskare at komme brudeparret nær, men de blev passet på af flere end 20 livvogtere. Med til højtideligheden var naturligvis Netrebkos 7-årige søn Tiago og hendes jysk gifte søster Natalia.  Derpå kørte brudeparret i fiaker sammen med gæsterne i andre 15 hestetrukne vogne med hvidklædte kuske til bryllupsfesten med 180 gæster i Palais Liechtenstein.