Naturligvis bliver det også en anderledes nytårskoncert, som vi kommer til at høre fra Wien i år. Italieneren Ricardo Muti dirigerer den for sjette gang, men for første gang nogensinde bliver den uden publikum. Muti glæder sig ikke som de tidligere gange: ”En wienervals uden publikum er vanvid”. Man har før hørt, at verdens tilstand omkring nytåret har haft indflydelse på musikkens karakter. Vil den få mere af alvorens og frygtens karakter midt i livsglæden? Wienermusikken har jo i forvejen ved siden af livsglæden en undertone af livssmerte.

I selve programvalget bliver det ikke anderledes. Det er et ægte wienerprogram. Tag for eksempel Karl Komzaks “Bad’ner Mädel”, en valsehyldest til en pige fra forstaden og vinbyen Baden. Wienerne elsker den, og det gjorde for eksempel også den for længst afdøde store Wagner-dirigent m.m. Hans Knappertsbusch. Han indspillede den flere gange. Sådan indeholder årets program flere numre, der giver et ægte indtryk af Wien, men som vi sjældent eller aldrig hører herhjemme.

Programmet blev sammensat allerede i februar måned af dirigenten og orkestret, og forarbejdet er så grundigt, at det ikke har kunnet ændres siden. TV-indslagene med ballet blev lavet, mens vejret var sommerligt. Også derfor skal vi høre broder Josef Strauss´ polka ”Ohne Sorgen”, selvom titlen er alt andet end aktuel. Under selve koncerten kan danse-optagelsernes tempi reguleres løbende.

Vær rolig, Der er også megen herhjemme velkendt musik på programmet, for eksempel ”Radetzky-marchen og den store vals ”An der schönen, blauen Donau” (hvem har i øvrigt nogensinde set floden Donau, der smyger sig syd om Wien, blå netop der?). De står ikke på det officielle program, men er koncertens traditionelle ekstranumre.   

·         Franz von Suppe - "Fatinitza-Marsch"

·         Johann Strauß (Sohn) - "Schallwellen" (Walzer, op. 148)

·         Johann Strauß (Sohn) - "Niko-Polka"

·         Josef Strauß - "Ohne Sorgen" (Polka schnell, op. 271)

·         Carl Zeller - "Grubenlichter" (Walzer)

·         Karl Millöcker - "In Saus und Braus" (Galopp)

·         Franz von Suppe - "Dichter und Bauer" (Ouvertüre)

·         Karl Komzak - "Bad'ner Mad'ln" (Walzer, op. 257)

·         Josef Strauß - "Margherita-Polka"

·         Johann Strauß (Vater) - "Venetianer-Galopp"

·         Johann Strauß (Sohn) - "Frühlingsstimmen" (Walzer, op. 410)

·         Johann Strauß (Sohn) - "Im Krapfenwaldl" (Polka francaise, op. 336)

·         Johann Strauß (Sohn) - "Neue Melodien-Quadrille"

·         Johann Strauß (Sohn) - "Kaiser-Walzer"

·         Johann Strauß (Sohn) - "Stürmisch in Lieb' und Tanz" (Polka schnell, op. 393)